marți, 26 februarie 2013

Orez cu lapte

Orez cu lapte şi dulceaţă de merişoare

Ingrediente:

1l lapte
1 pahar de orez cu bob rotund
3 linguri de zahăr
50g unt
dulcează de merişoare (cranberry)

Mod de preparare:

Într-o oală mică se pune laptele la fiert, când dă în clocot, focul se dă mic, şi se adaugă orezul şi zahărul. Se mestecă temporar cu o lingură, ca să nu se prindă. Când orezul e gata, compoziţia devine mai consistentă, se ia de pe foc, se adaugă unt şi  se acoperă cu un capac. Sub capac trebuie să stea cca 5-7min. Se serveşte cald cu dulceaţă de merişoare lângă. Poftă bună!

Pizza cu şuncă, ciuperci şi măsline

Pizza cu şuncă, ciuperci şi măsline


Ingrediente:

Pentru aluat
500g făină albă
25g drojdie de bere
2 linguri de ulei
sare - un vârf de linguriţă
zahăr- un vârf de linguriţă

Pentru pus pe aluat :)
sos de roşii
oregano
şuncă
ciuperci
ceapă tăiată rondele
roşii tăaiate rondele
măsline negre
mozzarella rasă sau proaspătă

Mod de preparare:

Aluat: se face un aluat simplu de pâine, drojdia se pune în jumatate de pahar cu apă caldă şi zahărulsa se dizolve. Când începe să facă bule, se toarnă peste făina amestecată cu sare şi se mestecă uşor, adăugând încă o jumătate de pahar de apă caldă. În timp ce frământaţi, mai adăugaţi făină, dar nu multă, astfel încât aluatul să fie moale. Când e gata coca, se unge deasupra cu ulei şi se pune la dospit cca 40 min, la cald, până aluatul îşi dublează volumul. Când a crescut, se ia şi se mai frământă încă odată cu puţină făină şi se împarte în două.

Se ia una din cele două bucaţi de aluat şi se întinde in tava pe o folie de aluminiu sau pe hârtie de gătit presărată cu puţină făină. Când aţi întins bine aluatul, încercaţi să întoarceţi marginile înauntru, apoi îl ungeşi cu sos de roşii şi origano (proaspăt sau uscat). Deasupra de adaugă şunca, ciupercile, ceapa, roşiile tăiate rondele şi măslinele, şi daţi pizza la cuptor încins la 200C. Când e apoape gata, scoateţi pizza, o presuraţi cu mozzarella rasă şi o daţi înapoi la cuptor atât cât să se topească caşcavalul. Poftă mare!

Ciorbă de fasole

Cea mai simplă şi mai rapidă ciorbă de fasole!

Ingrediente:

1 ceapă
2 morcovi
1 lingură de pastă de tomate sau 1 pahar passata di pomodoro (suc de roşii)
3-4 linguri de ulei
1 cutie 500g fasole albă fiartă sau 2 cutii mai mici
3 cremvuşti sau 2 cârnaţi afumaţi
Mod de preparare:

Se curăţă ceapa şi se taie cuburi mici, iar morcovii curăţaţi se dau se rad mărunt. Într-o oală se pune la călit în 3-4 linguri de ulei ceapa, după 1 min se adaugă la călit şi morcovul. Când s-a călit morcovul (prinde o culoare mai galbenă) se adaugă cârnaţii tăiaţi rondele şi pasta sau sucul de roşii şi se călesc împreună cam 1 min. la foc mic. Între timp desfaceţi conservele de fasole, le scurgeţi de apa lor ţi le mai clatiţi odată cu apă curată, apoi adăugaţi fasolea la compoziţia din oală şi turnaţi deasupra 3-4 pahare de apă, depinde cât de consistentă vă place să fie ciorba, şi lăsaţi la fiert 20min. Ciorba e gata! Alături de un ardei iute sau un castravete murat e delicioasă!

Salată "Vinigret"

Salată "Vinigret" din legume fierte

Ingrediente:

3 cartofi medii
2 sfecle roşii mari
4 morcovi mari
8-9 castraveţi muraţi
1 ceapă medie
1 conservă de mazăre verde
5-6 linguri de ulei
sare după gust

Mod de preparare: 

Legumele (în afară de ceapă, castraveţi şi mazăre) se spală foarte bine şi se pun la fiert într-o oală mare la foc mediu. Când au fiert toate (le încercaţi cu furculiţa să vedeţi dacă au fiert), scurgeţi apa fierbinte şi turnaţi peste apă rece, în aşa mod legumele se vor curăţa foarte uşor de coajă. După ce le-aţi curăţat le lăasaţi la răcit. Legumele reci se taie toate cubuleţe, apoi, la fel, se taie ceapa şi castraveţii muraţi; se adaugă mazărea, uleiul, sarea şi se amestecă foarte bine toată compoziţia. Se poate servi imediat sau scoasă rece de la frigider. Sănătos şi gustos, poftă bună!

Fish fingers cu orez

Fish fingers la cuptor cu orez dietetic cu ardei şi lămâie.

Ingrediente:

200g orez
1 ardei roşu kapia
1 jumatate de lămâie
sare
2 linguri ulei de măsline
15buc fish fingers

Mod de preparare: 

Întîi se pune la încins cuptorul la 220C, fish fingers se pun pe o tava în care aţi pus deja foaie pentru copt, şi se dau la cuptor pentru 10-15min. Orezul: într-o oală nu prea mare se pun 2 pahare şi jumătate de apă la fiert, când dă în clocot adăugăm puţină sare şi paharul de orez, dăm focul la mediu şi aşteptăs sa fiarbă orezul, amestecând din când în când ca să nu se lipească de oală. Spre sfârşit, cand aproape e fiert, adăugăm ardeiul roşu kapia tăiat cubuleţe mici, mai lăsăm să fiarbă încă vre-o 3 min, închidem focul şi acoperim oala cu un capac pentru 7-10 min, ca sa fim siguri că orezul e pătruns în totalitate de aburi. Înainte de a fi servit se scurge zeama de la lămâie şi se pun 2-3 linguri de ulei de măsline şi se amestecă. Fish fingers se potrivesc de minune cu orezul dulce-acrişor! poftă!

vineri, 1 februarie 2013

Borş roşu moldovenesc

Borş roşu moldovenesc (specialitate Basarabia Sud)


Ingrediente:

250-300 g carne de porc (mai grasă sau mai slaba, după gust)
150g varză
2 cartofi mari
1 morcov mare
1 sfeclă de marime medie
sare
                                                                                    1 ceapă
                                                                                    1 frunză dafin
                                                                                    1 crenguţă cimbru uscat sau proaspăt
 Mod de preparare:

Se pune în oală 2-3 l de apă la fiert, când aproape fierbe se pune carnea tăiată cubuleţe, sau carne cu tot cu os, iese şi mai gustos. Se adaugă puţină sare, frunza de dafin şi 2-3 boabe de piper negru. Cât fierbe carnea, tăiem ceapa şi o adăugăm în oală, după care urmează cartofii tăiaţi cuburi mai mari şi varza tăiată "peştişori". Se lasă să dea în clocot şi se fierbe aprox. 5 min. În acest timp se curăţă morcovul şi sfecla roşie şi se dau prin răzătoare, punem într-o tigaie 3-4 linguri de ulei, se căleşte întâi morcovul şi apoi se adaugă la călit sfecla roşie. Când s-au călit legumele, acestea se adaugă în oală, se amestecă bine şi se lasă la fiert, la foc mic 20 min. Se adaugă crenguţa de cimbru şi o jumătate de lingură de sare (pentru că sfecla roşie şi varza sunt legume dulci). Borşul este gata când şi cartofii au prins culoarea roşie. Se serveşte fierbinte cu ardei iute şi smântână. Poftă bună!!!