miercuri, 8 mai 2013

Cozonac cu rahat și stafide

Cozonac cu rahat cu aromă de lămâie, portocală, mentă, trandifir și cu stafide negre.

Ingrediente: 
 1 kg făină
400ml lapte
8 gălbenușuri de ouă
1 cub (42g) drojdie proaspătă
150 ml ulei
2 plicuri zahăr vanilat
1 esență cu aromă de lămâie
300g rahat cu diferite arome
                                                                                    200g stafide negre
                                                                                    150g zahăr

Mod de preparare: 
În preajma sărbătorilor pascale nu există casă in care să nu miroase a cozonac, mai ales a cozonac făcut acasă. E prima oară când am hotărât să fac și eu cozonac și cred că mi-a reușit, pentru că din 3 rulade nu a mai rămas nimic până a doua zi :). Deci, trebuie să vă înarmați cu răbdare și dragoste când vine vorba de frământat aluatul pentru cozonac. Jumătate din cantitatea de laptele călduț se toarnă într-un pahar sau cană, se adaugă în el o lingură de zahăr, o lingură de ulei și drojdia, toate se amestecă până când drojdia s-a dizolvat și se lasă aprox. 10 min la cald. Într-un bol mare se pune făina, cca 900g și restul mai adăugăm în timp ce o să frământăm aluatul. Gălbenușurile de ouă se bat cu zaharul, esența de lămâie, zahărul vanilat și laptele rămas și se pun peste făină amestecând ușor, apoi se adaugă laptele cu drojdia din pahar, și se mestecă cu mâna până cand ne iese o compoziție mai lipicioasă. Acum, se adaugă in palmă ulei și frământâm în continuare până când nu ne mai rămâne nimic din uleiul pe care l-am avut. Frământatul aluatului pentru acest cozonac mi-a luat aprox, 30 min, deci nu e ușor dar se merită la final :). Când am terminat cu frământatul, punem aluatul la dospit înr-un loc cald și ferit de curent. Se lasă să crească aluatul 40 min - 1 oră, până își dublează volumul. Când compoziția a crescut destul, se împarte în 3 sau în 4, depinde cât de mare e tava pe care o aveți, se întinde fiecare bucată pe masa unsă cu ulei, se presară deasupra bucățile de rahat și stafidele, apoi se rulează și se lasă în tavaua tapetată cu hârtie de copt încă 30 min, la odihnit. În acest timp aprindeți cuptorul la 180C, ca să fie gata încălzit când o sa puneți tava cu cozonacul la cuptor. Deci, înainte de a-l da la cuptor, ungem toate ruladele cu un ou bătut cu puțin lapte, ca să iasă rumene și frumoase, și le lăsăm să se coacă 30-40 min la mijlocul cuptorului, ca să nu iasă prea rumene deasupra sau arse sub. Și cozonacul e gata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu